Indexbeleggen is razend populair. En eerlijk is eerlijk, voor de meeste beleggers is het ook een prima oplossing. Het reduceert risico door de enorme spreiding, en je kan goedkoop beleggen, je hebt namelijk geen duur team nodig om keuzes te maken die misschien niet de juiste blijken. Toch is heeft indexbeleggen ook grote nadelen en is het lang niet zo goedkoop als veel beleggers denken. Sterker nog, indexbeleggen is duurder dan u denkt, arme indexbeleggers…
Keuze maken loont….
Het levenspad is afhankelijk van keuzes, bewust of onbewust. En zo is het bij het leven van een belegger ook. De keuze om te gaan indexbeleggen wordt vaak beargumenteerd door de kosten. Een ander veel gehoord argument is dat keuzes niet uitmaken. Beide argumenten vinden we bij Mercurius Vermogensbeheer niet valide. Keuzes maken maakt weldegelijk uit en if you pay peanuts… Meer dan eens wordt er gesproken over de recordstanden op beurzen. Toch is het meer dan 19 jaar geleden dat de AEX index haar record van 701,56 punten neerzette. Indexbeleggers die in de AEX beleggen behalen dus al 19 jaar geen rendement. In diezelfde periode steeg de Nasdaq composite index van 2470 punten naar 12464 punten, ofwel een vervijfvoudiging. Keuzes maken loont dus wel degelijk, dat zien we ook als we de resultaten van de verschillende vermogensbeheerders die gespecialiseerd zijn in indexbeleggen vergelijken.
Goedkoop is duurkoop….
De opname van Tesla illustreert een van de manco\’s van indexbeleggen. Het bedrijf is bij binnenkomst niet alleen het op 10 na grootste bedrijf qua weging, groter dan WalMart en Bershire Hathaway. Maar ook het duurste bedrijf gemeten naar koerswinst verhouding (1145 maal de winst). En dat aandeel gaan indexbeleggers op 21 december massaal in hun portefeuille opnemen! Bij Mercurius Vermogensbeheer en Junior Beleggen vinden we dat niet erg. We hebben al geruime tijd een positie in Tesla via het Baillie Gifford Positive Change fund. Dit fonds is voortdurend bezig om haar positie in Tesla af te bouwen. Niet omdat ze niet in de lange termijn toekomst geloven van het bedrijf, maar simpelweg omdat de positie in het fonds te groot wordt.
Doe je huiswerk, jochie..
Een van mijn mentoren die net als mijn vader register accountant was, zei tijdens onze sparring sessies wel eens tegen me: \”Doe je huiswerk, nog beter, nog dieper. Benader de casus van alle kanten.\” Hij is er helaas niet meer maar zijn les galmt nog elke dag helder door mijn hoofd. Te meer omdat mijn vader dat ook altijd zei (en zegt). Bij beleggen gaat het om de toekomst niet om wat het bedrijf nu is. Je huiswerk doen, balans lezen, en kijken naar wat het kan worden. Wij selecteren onze managers volgens dit principe, en dat leidt er toe dat we soms bedrijven in de portefeuille hebben die extreem gewaardeerd lijken. Vaak al in vroeg stadium terwijl anderen er nog met een grote boog omheen lopen. Voorbeelden zijn Tesla, Moderna, en Salesforce. De arme indexbeleggers missen deze early birds en kopen zich hoog en duur in.
En dat loont!
Wij kunnen als vermogensbeheerder vanuit Nederland niet al deze veelbelovende bedrijven in vroeg stadium spotten, analyseren en een betekenisvolle positie nemen. En gelukkig hoeft dat ook niet. We hebben als professionele belegger toegang tot fondshuizen vol met actieve beleggers die dit doen. Spotten, analyseren en betekenisvolle posities nemen, daar betalen wij die fondshuizen voor. Dat zorgt ervoor dat we niet de allergoedkoopste portefeuille hebben. Maar we hebben wel een steengoede balans als het gaat om risico en rendement. Zo hebben we bij Junior Beleggen meer dan 240 fantastische bedrijven in portefeuille die sinds de start van Junior Beleggen zorgen voor een fenomenale groei die index beleggers doet likkebaarden. Ook bij Mercurius Vermogensbeheer zijn onze portefeuilles voorzien van de beste bedrijven, het mooiste vastgoed en het meest begeerlijke private equity. We beleggen zonder concessies aan kwaliteit of potentie. En dat zien we terug in ons rendement
Dus, de conclusie?
We zijn indexbeleggers dankbaar. Voor veel beleggers bieden ze uitkomst. En gemiddeld genomen hebben ze gelijk. Beleggers die hun huiswerk niet doen presteren over het algemeen slechter dan een gemiddelde index. Maar als je huiswerk goed doet hoef je geen genoegen te nemen met een gemiddelde. Dan kun je excelleren.
Bijkomstig doen indexbeleggers nog belangrijk werk voor ons. Ze ondersteunen koersen op astronomische niveau\’s en voorzien ons van een goed referentiepunt. Ze mijden veelal small caps terwijl juist daar de large caps van de toekomst zijn. Door die toe te voegen in onze portefeuilles reduceren we risico en voegen we potentieel (rendement) toe. We kunnen laten zien dat het maken van keuzes op basis van je huiswerk er wel degelijk toe doen. En in een jaar als 2020 maakt dat het verschil. Dank u wel (arme) indexbeleggers!